Prvá pomoc pri presolenej polievke

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Nie všetci sa oddávame vareniu každou svojou bunkou. Niekedy pri tom myslíme na všeličo, myšlienky sa rozutekajú, ruka sa pošmykne no a potom to musíme jesť... Nemusíme. Na presolenú polievku existuje niekoľko dobrých rád. Podelí sa s nami zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Na presolenú polievku použijeme kôrku z chleba, prípadne starší chlebík, môže byť aj striedka. Kôrku tak z polovičky chleba. Ak je chlebík suchší, tak polovičku jedného okružteka. Kôrku vložíme do polievky a prebytočná soľ sa do nej vpije. Stačí chvíľu počkať, kým sa to všetko pekne vpije a potom kôrku vyberieme.

Dobrou alternatívou je aj zemiak. Sú dve možnosti: zemiak nastrúhame a vložíme do polievky. Polievka sa tým zahustí, ale aj ako keby sa odsolila – zemiak vytiahne prebytočnú soľ.

Druhá možnosť je, že do polievky vložíme zemiak rozkrojený na polovicu a toto funguje rovnako ako s kôrkou chleba – soľ sa natiahne do zemiaka a potom ho vytiahneme z polievky.

Sú polievky, ktorým rozšľahané vajíčko pristane, takže ak vám ujde ruka a presolíte, skúste toto: rozšľahané vajíčko vlejeme do polievky, polievka sa zahustí a soľ nie je tak cítiť. Ona tam v skutočnosti je, ale nemáme pocit slanej polievky, pretože vajíčko do seba soľ natiahne.

Zajtra budeme predlžovať život sviečkam. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 8.3.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>