Prvá pomoc pri presolenej polievke
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Nie všetci sa oddávame vareniu každou svojou bunkou. Niekedy pri tom myslíme na všeličo, myšlienky sa rozutekajú, ruka sa pošmykne no a potom to musíme jesť... Nemusíme. Na presolenú polievku existuje niekoľko dobrých rád. Podelí sa s nami zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Na presolenú polievku použijeme kôrku z chleba, prípadne starší chlebík, môže byť aj striedka. Kôrku tak z polovičky chleba. Ak je chlebík suchší, tak polovičku jedného okružteka. Kôrku vložíme do polievky a prebytočná soľ sa do nej vpije. Stačí chvíľu počkať, kým sa to všetko pekne vpije a potom kôrku vyberieme.
Dobrou alternatívou je aj zemiak. Sú dve možnosti: zemiak nastrúhame a vložíme do polievky. Polievka sa tým zahustí, ale aj ako keby sa odsolila – zemiak vytiahne prebytočnú soľ.
Druhá možnosť je, že do polievky vložíme zemiak rozkrojený na polovicu a toto funguje rovnako ako s kôrkou chleba – soľ sa natiahne do zemiaka a potom ho vytiahneme z polievky.
Sú polievky, ktorým rozšľahané vajíčko pristane, takže ak vám ujde ruka a presolíte, skúste toto: rozšľahané vajíčko vlejeme do polievky, polievka sa zahustí a soľ nie je tak cítiť. Ona tam v skutočnosti je, ale nemáme pocit slanej polievky, pretože vajíčko do seba soľ natiahne.
Zajtra budeme predlžovať život sviečkam.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 8.3.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>