Ako pripraviť mäkké mäso?

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Je po pôste, takže ak máte v pláne po dojedení dobrôt z veľkonočného pondelka chuť navariť niečo chutné a mäsité, verím, že vám prídu vhod rady od zberateľky domácich receptov Miriam Štolfovej.

Najprv nám pôjde o to, aby bolo mäso mäkučké. Medzi tradičné riešenia patrí pridanie trošky jednej z nasledujúcich ingrediencií: použijeme prášok do pečiva, sódu bikarbónu alebo pár kvapiek octu. Toto si zaslúži vysvetlenie.

Mäso pred pečením rýchlejšie zmäkne, ak ho potrieme octom, alebo posypeme sódou bikarbónou, práškom do pečiva. Ocot sa nám osvedčil vo viacerých radách, ale dávať ho na mäso? Nemusíte sa obávať, že ho tam potom bude cítiť, pretože typická octová vôňa sa počas pečenia vyparí.

Ešte tu máme jeden tip hodný šéfkuchára: zmäknutie mäsa môžeme docieliť aj oveľa delikátnejším spôsobom – pridaním alkoholu.

V závislosti od výslednej chuti pokrmu dolejte pivo, červené víno, koňak alebo aj slivovicu. Pridanou hodnotou sa stane nielen nová príchuť, ale aj vôňa. Alkoholu sa báť nemusíte – ten sa pri varení pomerne rýchlo vyparí.

Rovnako zaujímavé je použitie ďalšej ingrediencie, z ktorej si väčšinou robíme čaj. Zázvor či ďumbier sa väčšinou používa do cukroviniek, aby im dodal arómu a sladkú chuť.

Ak pridáte trochu zázvoru k mäsu pri dusení, ozvláštni jeho chuť a mäso oveľa rýchlejšie zmäkne. Okrem toho ďumbier pomáha pri trávení a spaľovaní tukov, takže pokrm bude ešte aj zdravší.

Zajtra budeme mäso piecť, vypekať rezne a urobíme si aj nadýchané fašírky. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 29.3.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>