Domáca čokoládová nátierka vám osladí jeseň

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Občas máme chuť si zamaškrtiť. Čerstvý chlebík s džemom alebo s medom môžeme spestriť aj s čokoládovou nátierkou. Máme pre vás základný recept na vlastnú, domácu. Čo budeme potrebovať povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Budeme potrebovať: 75g kvalitnej tmavej čokolády, maximálne 70 %  a 135 g lieskových orieškov.

To je základ. Najprv si pripravíme oriešky. Lieskové oriešky dáme na plech na 10 minút na 170 stupňov. Potom ich trieme čistou utierkou, kým sa z nich nezídu jednotlivé šupky.

Rúru treba vyhriať vopred, aby nám to netrvalo celú večnosť, pretože ako sme počuli, dosť sa zabavíme pri zbavovaní orechových šupiniek. Vďaka miernemu pripečeniu by vám to mali ísť ľahšie.

Olúpané orechy na jemno rozmixujeme, na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a zmiešame s orieškovým práškom. Nátierku môžete prisladiť zdravým sladidlom, ak ju neprisladíte, bude mať chuť horkej čokolády.

S neprisladenou nátierkou asi nepochodíme u detí, je niekoľko zdravších sladidiel, takže by to nemal byť problém.

Skladujeme v zaváracom pohári a čím skôr túto nátierka zjete, tým lepšie. Inak začne tuhnúť. Na zvláčnenie môžete pridať na konci procesu vo vodnom kúpeli maslo, v tom prípade musíte nátierku skladovať v chladničke.

Do nátierky môžete pridať aj trochu slivkového lekváru alebo korenie, napr. štipku škorice, ale opatrne, malo by to byť najmä o čokoláde. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 11.10.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>