Sušíme čerešne a višne
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Ešte stále sa venujeme tomu, ako si na zimu nahonobiť čo najviac ovocia a zeleniny. Môžeme sterilizovať, zavárať, mraziť aj sušiť. Dnes si nasušíme višne a čerešne.
Ak ich chcete sušiť bez kôstok, pomôže odkôstkovač, ktorý sa dá bežne kúpiť. Ako budeme sušiť, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Keď toto ovocie sušíme v rúre alebo v sušičke, najprv ich sušíme pri nízkej teplote. Neskôr teplotu zvyšujeme až na 70 °C.
Potom na záver opäť znížime teplotu v rúre na 30°C, pretože vysoká teplota by nám ničila vôňu, aj obsah vitamínov. Je dobré rúru pri sušení sem-tam otvoriť, aby sa dostala von vlhkosť.
Môžete skúsiť aj sušenie na slnku. Plody uložíme do rámov a zakryjeme ich tenkou gázou, aby sme ich ochránili pred hmyzom. Plody musíme pravidelne prehŕňať.
Vysušené ovocie dávame do suchej miestnosti v nádobách, pretože sú náchylné na prijímanie vlhkosti.
Zo 100 kg čerstvých čerešní a višní dostaneme približne 20-25 kg sušených plodov s kôstkami. Správne sušené ovocie je pružné ale pri stlačení nevypúšťa šťavu. Nesmie byť presušené, stvrdnuté ani spálené.
Zajtra sa pustíme do sušenia marhúľ.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 8.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>