Mrazíme huby
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Huby môžeme sušiť, zavárať, ale aj mraziť. Mrazené huby si dokážu zachovať všetko, čo má správna huba mať, takže ak máte v mrazničke dosť miesta, môžeme sa do toho pustiť. So zberateľkou domácich receptov Miriam Štolfovou.
Ak chceme huby mraziť, je dobré ich najskôr predvariť, čiže blanšírovať: necháme zovrieť vodu, pridáme polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Malé huby necháme celé, väčšie pokrájame a varíme ich 2 minúty.
Niekto blanšíruje aj 5 minút, ale to už je varenie vo vode. Potom je otázka, čo s hubami ďalej. Huby precedíme cez sitko, opláchneme v studenej vode, dáme do nádobiek a necháme zamraziť.
Huby môžete mraziť aj dusené klasicky na cibuľke alebo na masti: podusíte, necháte vychladnúť a naládujete do mrazničky. Je dobré mať pripravené dózičky na presné porcie, ktoré budete používať, šetrí to miesto v mrazničke a nekomplikuje vám to osekávanie hubového ľadu, keď chcete niečo variť.
A ešte tu máme jeden tip na naozaj romantické sušenie húb: ak nemáte sitá, huby môžete rozložiť na bielu plachtu a nechať sušiť na slnku. Večer plachtu aj s rozloženými hubami zrolujete do rolády a ráno zase rozbalíte na slnko.
Zajtra budeme zavárať papriku s cesnakom.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 29.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>