Tipy na odstránenie silných pripálenín

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Ešte stále ste nevyčistili gril po sezóne? Ak ho máte veľmi pripálený, ani sa vám nečudujem, ale aj s tým si vieme poradiť. Dnes budeme drhnúť extra silné škvrny. O prvý tip sa podelí zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Ak máte na šporáku, alebo na grile škvrny, ktoré neviete odstrániť ani tekutým pieskom, skúste na ne naliať ocot. Musíte ho však nechať pôsobiť niekoľko hodín a vydržať ten octový puch.

Kyselina octová výborne zmäkčuje zuhoľnatené pripáleniny a potom ich stačí už len zotrieť hubkou. Môže sa stať, že to budete musieť zopakovať ešte raz.

Teraz sa venujme pripálenému hrncu, presnejšie – veľmi pripálenému. Jeden z výborných spôsobov ako sa zbaviť pripáleniny bez veľkého drhnutia, je nasypať na dno hrnca prášok na pranie.

Potom dolejte vodu do tretiny hrnca a nechajte to pár minút povariť a potom chvíľku odstáť. Nakoniec ho umyjete kuchynskou hubkou. Hrniec ešte budete musieť opláchnuť vodou s octom, aby zmizla vôňa pracieho prášku.

Pripálená ryža, tak to nie je o čo stáť, najmä ak bola posledná, ktorú ste mali doma. Ak z nej chcete niečo zachrániť, dá sa to.

Čo je spálené vyhoďte a čo je dobré, presypte do čistého hrnca. Celý povrch prikryte krajcami chleba. Nepríjemná chuť aj vôňa spálenej ryže o pár minút zmizne.

Na trochu pripálenú ryžu funguje ešte jedna finta: hneď odoberte použiteľnú ryžu, v novom hrnci opražte na oleji cibuľku, pridajte ryžu, krátko popražte a pachuť zmizne. Môžete ju vylepšiť aj klinčekmi.  

Zajtra sa postaráme o topánky. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 7.11.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>