Slovník pojmov

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie

Bylinný zápar

V sklenenej alebo neobitej smaltovanej nádobe (prípadne v rýchlovarnej kanvici) privedieme vodu do varu. Do nej vložíme príslušné množstvo byliniek. Odstavíme z ohňa, prikryjeme nádobu a lúhujeme cca 5 minút.

Bylinný odvar

V prykritej nádobe varíme bylinky toľko, koľko je prepísané v recepte. Potom necháme odstáť mimo ohňa cca 5 minút.

Bylinný čaj

Bylinky varíme cca 2 minúty a lúhujeme cca 5 minút. Ak sa pripravuje na celodenné použitie, nedopitý čaj odkladáme vždy prikrytý a udržiavame vlažný.

V širšom kontexte sa pod pojmom Bylinný čaj myslí nielen čaj, ale aj zápar a odvar.

Bylinný extrakt

Príslušné množstvo byliniek vylúhované v príslušnom množstve bieleho alkoholu.

Látka (na obklady)

Ideálna je konopná alebo ľanová tkanina tkaná po domácky. Neobsahuje chemikálie, ktoré sa používajú pri továrenskom spracovaní napr. bavlny.

Macerácia

Pri izbovej teplote dlhšie lúhujeme v predpísanej kvapaline uvedené bylinky.

Masť

Bravčová škvarená masť, najlepšie domácej výroby.

Sadlo

Vnútorný surový tuk zvierat. Bravčové sadlo - tuk z vnútornej strany rebier.