Šalviové cukríky na boľavé hrdlo aj na maškrtenie

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Ak sa vám recept osvedčí, môžete ho používať aj len tak, na maškrtenie. Aké ingrediencie potrebujeme, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová. 

Potrebujeme: 200 gramov hnedého krupicového cukru, poriadnu hrsť šalviových lístkov,  papier na pečenie a plech.

Počet ingrediencií nám napovedá, že to nebude nič náročné. Čo sa týka šalviových lístkov, v nižších polohách ich ešte bez problémov nazbierate v záhrade, inak budete musieť využiť lístky sušené.

Cukrovú múčku nasypte do hrnca a veľmi jemne zohrievajte. Nesmie vám hneď zhnednúť. Cukor bude postupne naberať jantárovú farbu a bude sa pomaličky rozpúšťať.

Šalviové lístky nasekajte nadrobno, ale nemusia byť na drobulinko, v tom cukríku ich nebudete veľmi cítiť.

Ak máte lístky sušené, šalvie použite o polovicu menej. Musíte ich zaliať pred použitím vodou, najlepšie vlažnou. Vody nedávajte veľa, aby sa vám zbytočne nevyplavili liečivé látky. Ide vlastne len o to, aby do seba nasali vodu a boli vláčne.

Vznikne vám síce ťažko identifikovateľná zmes, ale svoj účel splní. Ak to máme pripravené, pokračujeme vo výrobe. Hneď ako sa cukor v hrnci rozpustí, odstavte hrniec z plameňa a nasypte doň posekané šalviové lístky. Premiešajte a nechajte stáť 10 minút.

Medzi tým rozprestrite na plechu papier na pečenie, po 10 minútach karamel opäť mierne zohrejte, bude sa vám lepšie naberať. Pomocou lyžičky naneste na papier jednotlivé cukríky a dajte pri tom pozor, aby vám nevznikli ostré hrany. Pri cmúľaní vám budú prekážať.

Cukríky nechajte stvrdnúť  a preložte ich do dózičky. Aby sa vám nelepili, môžete ich obaliť v práškovom cukre. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 12.10.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>