Výborné tipy na vylepšenie palaciniek

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Palacinky patria v našich končinách k najobľúbenejším detským pochúťkam, tak sme pre vás nazbierali niekoľko účinných tipov, ako môžete tie vaše ešte vylepšiť. Veľmi dôležitá je príprava samotného cesta. Pokračuje zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová:

Múka by mala byť vždy preosiata. Hrudky v palacinkovom ceste sú veľmi cítiť, preto nezabúdajme na tento krok.

Oddeľte si mokré suroviny od suchých a až potom ich spojte. Palacinky budú ľahšie, keď do cesta zamiešate jednu alebo 2 polievkové lyžice kvalitného čierneho čaju.

Je ešte niekoľko ingrediencií, vďaka ktorým budú vaše palacinky ako pierko: pridaním jedlej sódy a cmaru tiež získame nadýchané palacinky – ich kombinácia vytvorí reakciu, ktorá zväčší objem palaciniek a ich chuť bude výrazne jemnejšia.

Ak použijeme do cesta prášok do pečiva, cesto by malo niekoľko minút odležať v chlade. Po vytiahnutí už cesto nemiešame, hneď pečieme.

Takisto môžete vyskúšať zmiešať mlieko s minerálkou, palacinky budú potom mäkké, jemné a chrumkavé.

Na palacinkách je najlepšie to, že sa s tým cestom netreba veľmi babrať. Ak však máte čas a chuť, môžete si ich vylepšiť trošku komplikovanejšie - oddelením bielok od žĺtkov.

Najskôr vajcia oddelíme, žĺtka zamiešame do mokrých ingrediencii a následne spojíme suché ingrediencie s mokrými. Úplne na záver pridáme vyšľahané bielka a ihneď pečieme (kým sú bielka nadýchané).

Pri pridaní perlivej vody alebo bielkov dbajte nato, aby ste ich premiešali tesne pred pečením palaciniek. Pozor, cesto pred pečením premiešame len zľahka, aby boli naozaj nadýchané.

Dôležitá je aj ideálna teplota pri pečení. Panvica by mala byť vždy dostatočne rozohriata tak, aby sa cesto začalo piecť hneď po naliatí na panvicu.

Najlepšie palacinky sú tie, ktoré sú priamo z panvice. Hotové palacinky buď okamžite podávame alebo ich môžeme uložiť na plech na seba a vložiť do teplej rúry.

Tak dobrú chuť.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 26.5.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>