Slepá kura

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Čo sa týka vianočného varenia, tam väčšinou dodržiavame tradície bez diskusie. Každý svoje. Na Silvestra by sme možno mohli trochu zaexperimentovať. Keďže je zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová z Liptova, rada sa s vami podelí o jeden výborný tradičný liptovský recept, ktorý môžete využiť aj inak ako v kapustnici. Je to slepá kura.

Dobre ste počuli ten čudný názov: slepá kura je špecialitka, ktorá sa dáva do slávnostnej kapustnice len na špeciálne sviatky – na Nový rok, prípadne aj na Vianoce a Veľkú noc. A nie je to sliepka bez očí. 

Všetko sa vyjasní, keď si povieme, čo budeme na prípravu tejto kury potrebovať: rožky a vajcia. Rožky a vajcia. Koľko rožkov, toľko vajec. K tomu ešte bravčovú masť, slaninu, cibuľu, cesnak a  petržlenovú vňať - môžeme použiť aj sušenú.

A je to jasné. V prvom rade treba vedieť, že to vôbec nemusí byť kapustnicová knedľa. Pustíme sa teda do varenia a potom si o tom povieme viac.

Nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme na masti spolu s nakrájanou slaninkou. Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, slaninku s cibuľkou, nakrájanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak.

Zmiešame a vytvarujeme veľké gule, Ak sa gule robia zle a nedržia pokope, vlejeme trošku teplého mlieka alebo vody, ktoré celú masu zvláčnia. Potom sa už slepé kury vytvárajú ľahko a držia si tvar. Vložíme ich do kapustnice zhruba pol hodiny pred dovarením. 

Slepá kura je hotová, keď špajdľa, ktorú do nej vpichneme, zostane čistá. Podávame ju tak, že do každého taniera kapustnice dáme jednu celú slepú kuru. Ak ich uvaríme viac ako je stravníkov, podávame ju nakrájanú na plátky spolu s údeninou a chrenom.

Zajtra budeme trochu majstrovať – vyrobíme si vešiak na kľúče z fotorámika.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 28.12.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>