Šalvia je skvelá na dezinfekciu a oceníte ju aj v kuchyni

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Šalviu môžeme pokojne pasovať za bylinkovú princeznú. V ľudovom liečiteľstve a v prevencii hrá jednu z hlavných úloh, takže naozaj škoda by bola nevyužiť jej účinky. Čo všetko z nej môžeme mať, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Obsahuje látku, ktorá má výrazne hojivé a protizápalové účinky. Zbiera sa celá vňať, ideálne pred plným rozkvetom. Šalviu môžeme sušiť na prípravu zimných čajov, vyrobiť z nej sirup, ocot, tinktúru, ústnu i vlasovú vodu.

Neužívame ju však príliš často a tiež nie dlhodobo, pretože pri väčších dávkach môže spôsobiť dráždivosť. Z toho istého dôvodu nie je šalvia vhodná ani v tehotenstve a pri dojčení.

Upozornenia si pamätajme, teraz si budeme šalviu najmä užívať, má totiž vynikajúce dezinfekčné účinky na sliznice. Preto ju s úspechom využijeme ako kloktadlo pri bolesti v krku, ťažkostiach s ďasnami, tráviacim traktom a tiež pri prílišnom potení.

A do tretice šalviu môžete využiť aj v kuchyni. Jedlé sú listy aj kvety, keďže je ale mimoriadne aromatická, pridávame ju len ako korenie. Listy sa môžu nadrobno nakrájať do dipov, nátierok, šalátov, omáčok alebo zemiakových jedál.

Kvety ozdobia šaláty, ale aj nátierky a limonády. Šalvia je vynikajúca k pečenému mäsu. S jej listami to však ani v jedlách nepreháňajme, pretože je aromatická.

Tento recept na šalviový ocot môžete využiť v kuchyni aj v lekárničke. Zmes šalvie naložíme do skleneného pohára, zalejeme vínnym alebo jablčným octom a 3 týždne macerujeme.

Potom precedíme a do šalátov pridávame rozriedený vodou rovnakým dielom: 1diel octu a 1 diel vody. Rovnako riedeným octom potierame v období jesenných viróz chodidlá.

Ak nás bolia natiahnuté svaly, môžeme si zriedeným octom potierať tiež celé nohy a vykonávať jemnú masáž.

Zajtra si vyrobíme šalviový sirup, vlasovú vodu aj tinktúru. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 9.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>