Mrazíme huby

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Huby môžeme sušiť, zavárať, ale aj mraziť. Mrazené huby si dokážu zachovať všetko, čo má správna huba mať, takže ak máte v mrazničke dosť miesta, môžeme sa do toho pustiť. So zberateľkou domácich receptov Miriam Štolfovou.

Ak chceme huby mraziť, je dobré ich najskôr predvariť, čiže blanšírovať: necháme zovrieť vodu, pridáme polievkovú lyžicu soli a čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Malé huby necháme celé, väčšie pokrájame a varíme ich 2 minúty.

Niekto blanšíruje aj 5 minút, ale to už je varenie vo vode. Potom je otázka, čo s hubami ďalej. Huby precedíme cez sitko, opláchneme v studenej vode, dáme do nádobiek a necháme zamraziť.

Huby môžete mraziť aj dusené klasicky na cibuľke alebo na masti: podusíte, necháte vychladnúť a naládujete do mrazničky. Je dobré mať pripravené dózičky na presné porcie, ktoré budete používať, šetrí to miesto v mrazničke a nekomplikuje vám to osekávanie hubového ľadu, keď chcete niečo variť.

A ešte tu máme jeden tip na naozaj romantické sušenie húb: ak nemáte sitá, huby môžete rozložiť na bielu plachtu a nechať sušiť na slnku. Večer plachtu aj s rozloženými hubami zrolujete do rolády a ráno zase rozbalíte na slnko.

Zajtra budeme zavárať papriku s cesnakom. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 29.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>