Modelovacia čokoládová hmota

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Modelovacia čokoládová hmota je príjemnou zmenou popri klasických marcipánových a tých, ktoré robievame z vody a cukru. Čo budeme potrebovať, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Na prípravu budete potrebovať čokoládu a jačmenný alebo pšeničný alebo kukuričný sirup. Práve sirup dodá našej hmote potrebnú vláčnosť, aby sme z nej mohli modelovať ružičky alebo iné ozdoby.

Ak chcete mať modelovaciu čokoládu bielu, najlepší je kukuričný sirup, ale dajte pozor, musí byť číry, pretože tieto sirupy bývajú aj farby medu a potom vám bielu hmotu zafarbia. Ako na to, to si povieme na príklade výroby bielej čokoládovej hmoty. 

Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Odstavte a vmiešajte jednu polievkovú lyžicu číreho kukuričného sirupu. Druhú lyžicu sirupu pridávame za stáleho miešania takmer po kvapkách, zmes by sa mala oddeľovať od misky.

Keď ste postupovali správne, vaša hmota by mala vyzerať takto: dohladka vymiešaná hmota by sa nemala lepiť. Vyberieme ju z misky, vymiesime do bochníčka, zabalíme do celofánu a odložíme do chladničky.

Podľa potreby vyberieme a zvyšok môžeme pokojne skladovať v chladničke až mesiac, ak ju dovtedy niekto nezje len tak. Modelovacia čokoládová hmota je totiž veľmi veľkým lákadlom pre maškrtníkov.

Ozdoby z čokolády nemusia byť len biele. Rovnaký postup zvolíme, ak chceme tmavú modelovaciu hmotu. Na výrobu použijeme tmavú čokoládu a jačmenný alebo pšeničný alebo tmavší kukuričný sirup. 

Verím, že vás tento recept potešil, ružičky a iné ozdoby z čokoládovej hmoty vyzerajú pekne a pre istotu ich vyrobte viac, bude o ne bitka. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 20.10.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>