Mäta pieporná má pozitívne účinky na trávenie aj na pokožku

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Niektoré bylinky môžete pestovať aj na balkóne. Ak zasadíte mätu do väčšieho kvetináča a bude v polotieni, odvďačí sa vám peknými a zdravými lístkami. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová nám teraz povie, prečo je dobré mať mätu po ruke.

Mäta je jedna z najznámejších a najobľúbenejších byliniek pre svoju mentolovú chuť a vôňu. Je nenáročná na pestovanie, potrebuje však polotieň a dostatok vody, vtedy sa bude rozrastať ako burina. Takže jej pri vysádzaní určite mantinely obrubou.

Na mäte je zaujímavé to, že najprv ochladzuje a potom rozohrieva. Použiť ju môžeme čerstvú, ale aj vysušenú. Mätu zbierame ideálne pred plným rozkvetom.

Na prípravu mätového nápoja je skvelé mať čerstvo odtrhnutú mätu. Na čaj,  nálev, odvar a tinktúru môžeme použiť aj sušenú mätu. Olej pripravujeme z nadrobno zavädnutých lístkov, aby sa vyparilo určité % vody.

Všetko, čo bolo spomenuté, si aj vyrobíme. Keďže nás ešte čaká zopár teplých dní, začneme mätovým nápojom. Je to mimoriadne jednoduché a veľmi osviežujúce, ak nebudete šetriť mätovými lístkami.

V teplých letných dňoch je mäta skvelým pomocníkom pre osvieženie. Natrhajte za hrsť lístkov, vložte do vody a pridajte 1 citrón. Nechajte lúhovať asi pol hodiny.

Nápoj vás nielen osvieži, ale podporí aj vaše trávenie. Do mätového nápoja môžete pridať aj pol hrste medovkových lístkov, bude to mať bohatšiu chuť.

Zajtra sa budeme venovať mätovému oleju, tinktúre a nálevu. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 11.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>