Cesnakový a cibuľový sirup

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Obdobie prechladnutí sa blíži, preto je dobré mať poruke nejakú účinnú medecínu. Cesnakový a cibuľový sirup môžete používať aj ako dobrú prevenciu. Začneme sirupom cesnakový, čo potrebujeme na jeho výrobu povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

15 olúpaných a ľahko roztlačených strúčikov cesnaku, 2 ddcl jablčného octu a 2 dcl pravého medu. Už na prvé počutie to znie celkom chutne. Ja by som pridala asi viac cesnaku, ale na prvý raz asi bude lepšie poslúchnuť recept. Keď ho budete robiť druhýkrát, môžete si ho prispôsobiť. Tak ideme vyrábať.

Cesnak nakrájajte na drobno a okrúhlym nožom z neho urobte pastu. Je to trošku prácne, môžete ho aj prelisovať, ale zvyšky cesnaku, ktoré vám ostali v lise potom vráťte späť do zmesi. Nechajte postáť na vzduchu 10 – 15 minút. Uvoľnia sa z neho tie najcennejšie látky.

Preložte do misy, pridajte med a jablčný ocot. Mixujte do konzistentnej zmesi pri vysokej rýchlosti približne 20 sekúnd. Prelejte zmes do skleneného pohára a uložte do chladničky na 5 dní – potom je sirup hotový.

Rovnako zdravý je aj sirup z cibule. V našich domácnostiach to nie je žiadna novinka. Ak ste ho ešte neskúšali vyrobiť, tu je recept. Je len na jednu stredne veľkú cibuľu, ak pridáte cibule viac, priamo úmerne potom zvýšte aj množstvo medu.

Do zaváraninového pohára dajte cibuľu  nakrájanú na kocky, zalejte 2-3 lyžicami medu a nechajte odstáť pár hodín. Cibuľa pustí šťavu, ktorá sa zmieša s medom a vznikne taká sirupovitá vodička. A túto vodičku si dajte každé ráno ako prevenciu pred prechladnutím.

Ak to nie je veľmi vážne, pomôže aj pri slabšom kašli. Vtedy si dajte za lyžičku ráno aj večer. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 23.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>