Bylinky môžete mraziť v oleji aj v masle

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Nie všetky bylinky sa dajú mraziť len tak, ako ich vložíme do mraziacej nádobky. Niektoré zhnednú alebo sú po rozmrazení na kašu. Aby sme si nemuseli pamätať, ktoré sú ktoré, máme pre vás dobrý tip na to, ako ich uchovať v mrazničke bez toho, aby prišli o svoje dobré vlastnosti. Pokračuje zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Ak ich naložíte do olivového oleja, u niektorých byliniek sa tak vyhnete zhnednutiu a popáleniu mrazom. Takto môžete mať v podstate čerstvé bylinky po ruke – ide najmä o tie, ktoré sa hodia do šalátov, dusených jedál, polievok alebo na pečenie zemiakov. Ak sa vám javí olivový olej príliš výrazný, môžete ich zaliať aj slnečnicovým.

Skôr, ako sa do toho pustíme, trochu sa v mrazení byliniek zorientujeme. Na mrazenie sú najlepšie tvrdšie bylinky ako sú tymián, oregano, rozmarín či šalvia. Z mäkkých byliniek sú vhodné na mrazenie mäta, bazalka a kôpor.

Môžete ich nakrájať, alebo nechať vo väčších vetvičkách a lístkoch. Ak chcete mraziť po vetvičkách a väčších kúskoch, potrebujete samozrejme väčšiu nádobu. My si dnes urobíme klasické bylinkové kocky v nádobe na výrobu ľadu. Do každej priehradky formy na ľad vložte do 2/3 pripravené bylinky.

Bylinky môžete aj kombinovať, napr. tymián, šalvia a rozmarín. Do každej priehradky nalejte extra panenský olivový olej, alebo rozpustené čerstvé maslo. Opatrne zakryte fóliou a dajte na noc zmraziť.

Vyberte zmrazené kocky a dajte ich do nádob alebo tašiek. Nezabudnite si označiť každý obal s typom  byliny a oleja. Zajtra budeme vyrábať obrovské bubliny z vlastného veľkého bublifuku. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 4.10.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>