Brusnicovo zázvorový punč a horúca čokoláda pre chvíle zimnej pohody

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Dni sa skracujú, to znamená, že tých aktivít v exteriéri nebude večer až toľko. A pokiaľ predsa len niekde premrznete, určite vás zohreje náš tip na nealkoholický brusnicovo-zázvorový punč. Ingrediencie sú rôznorodé a výsledok stojí za to. Čo budeme potrebovať, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Potrebujeme: 0,5 l brusnicového džúsu alebo nektáru, 0,5 l pomarančovej šťavy, 4-5 lyžíc hnedého trstinového cukru, 3-4 klinčeky, asi 5 cm čerstvého zázvoru, jeden zvitok škorice, štipku mletého kardamónu, štipku mletého nového korenia, tyčinky škorice a brusnice na ozdobu pohárov. To znie celkom exoticky. K tým ingredienciám pridávame samozrejme aj postup.

Olúpaný zázvor nakrájame na tenké plátky, tie vhodíme do menšieho hrnca. Pridáme korenie, všetko zalejeme brusnicovým nektárom a pomarančovou šťavou. Privedieme k varu, pridáme cukor, potom hrniec odstavíme a necháme všetko 10 minút lúhovať. Hotový punč prelejeme cez sitko do pohárov, tie ozdobíme brusnicami a tyčinkami škorice a ihneď horúce podávame.

A ešte tu máme jeden základný recept na horúcu čokoládu, takú, akú nám robievala stará mama, akurát tú horkú čokoládu môžete vymeniť za nejakú inú, podľa vašej chuti.

Na 4 šálky potrebujeme: pol litra mlieka, 100 g horkej čokolády, 5 lyžíc vody, šľahačku a mletú škoricu.
Do vody nahádžeme rozlámané kúsky čokolády a na miernom ohni ju pomaly zohrejeme. Za stáleho miešania prilievame mlieko až k bodu varu. Pozor, nemá nám to zovrieť.

Čokoláda trochu napení a v tej chvíli ju rozlejeme do pohárov. Ozdobíme šľahačkou a posypeme škoricou. Ak čokoládu nechcete až takú horúcu, schladiť ju môžete kopčekom zmrzliny.

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 24.11.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>