Ako správne sušiť huby

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Hubárska sezóna sa už začala a tento rok by sme si naozaj mali prísť na svoje. Aj huby patria po ovocí a zelenine k jedlám, ktoré treba vedieť uskladniť. Medzi najobľúbenejšie spôsoby patria mrazenie a sušenie.

Najprv si teda povieme niečo o tom, v akom stave tie huby nosíme domov. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Pri zbere húb dbáme na to, aby sme do košíka dávali čisté huby. Odstránime hlinu, mach a ihličie. Huby očistíme už v lese, doma ich stačí pretrieť vlhkou handrou.

Najlepšie je, ak sa väčšie huby použijú na sušenie a menšie na mrazenie. Tak ideme sušiť. Použiť môžete sušiace sitá, ale aj obyčajný plech, vystlaný pijavým papierom.

Napriek tomu, že to tak ľudia robia, vy radšej novinový papier nepoužívajte, pretože ten obsahuje rôzne chemikálie z tlače, ktoré sa môžu do húb ľahko dostať.

Alebo môžete sušiť aj bez papiera. A ešte jedna vec: huby by sa nemali umývať pod vodou, len očistiť. Huby nakrájame na 3-4 mm plátky, dáme ich na sito a sušíme cez deň na slnku a v noci ich prenesieme dovnútra. Sušenie trvá 2-3 dni.

Ak chceme proces sušenia urýchliť, môžeme použiť rúru, kde ich sušíme pri teplote 70 °C, alebo aj menej. Čo sa týka sušenia v rúre, niektorí odporúčajú max. 50°C teplotu.

A ešte tu máme uskladnenie. Po usušení vložíme huby do sklených pohárikov. Vrchnú vrstvu môžeme posypať čiernym korením, navrch použijeme handričku a otvor pevne zaviažeme.

S plátenkom je to možné ale len vtedy, ak nebude pohár vo vlhkom prostredí. Inak je najlepšie použiť pohár so vzduchotesným viečkom, medzi huby nasypať trošku čierneho korenia a vložiť doň pár bobkových listov. Budú chrániť huby proti vlhkosti.

V pondelok budeme huby správne mraziť. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 26.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>