5 tipov na slané rolády
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Pečiem, pečieš, pečieme ... originálne a chutné slané pohostenie.
Smotanová roláda „snehulienka“
Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj pastvou pre oči.
Potrebujeme:
- 130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)
- 4 vajcia
- 180 g taveného syra
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ a korenie podľa chuti
- Mrkva a kôpor na ozdobu
Postup:
Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.
Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.
Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).
Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Salámovo-syrová roláda
Potrebujeme:
- 500 g smotanového syra izbovej teploty
- 300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky
- 1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky
Postup:
Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.
Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.
Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky. Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.
Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.
Kompletný fotopostup prípravy salámovo-syrovej rolády nájdete TU.
Špenátovo-lososová roláda
Ak hľadáte nápad na originálnu, chutnú a predovšetkým rýchlu večeru pre celú rodinu, táto slaná roláda bude pre vás tým pravým orechovým.
Potrebujeme:
- 125 g čerstvého (príp. mrazeného špenátu)
- 4 vajcia
- 250 g údeného lososa (prípadne kvalitnej šunky)
- 50 g strúhaného syra
- 200 g smotanového syra s bylinkami
- 50 g najemno strúhaného parmezánu
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.
Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia do peny. Potom pridáme špenát, syr a dochutíme soľou a korením.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a posypeme strúhaným parmezánom. Na parmezán potom nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Upečenú cesto vyberieme z rúry a pretočíme tak, aby bola papier na pečenie na vrchu cesta. Potom ho opatrne odstránime.
Cesto preložíme na potravinársku fóliu a rozotrieme naň syr a uložíme plátky lososa. Môžeme pridať ďalšie ľubovolné koreniny a skvelou voľbou je pokvapkať lososa trochou čerstvej citrónovej šťavy.
Roládu opatrne zrolujeme do fólie a vložíme stuhnúť do chladničky.
Servírujeme nakrájanú na kolieska.
Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 30 g masla
- Soľ a korenie podľa chuti
- Na náplň:
- Plátky šunky
- Strúhaný syr
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme ako klasickú kašu. Pridáme maslo, múku, maslo a vypracujeme hladké cesto. Podľa chuti ho môžeme dochutiť soľou a korením.
Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka
Vynikajúce pohostenie na veľkonočný stôl. Pripravte pre vašich hostí skvelé, farebné pohostenie.
Potrebujeme:
- 200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku
- 200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve
- 350 g zemiakov
- 100 g jabĺk
- 5 vajec
- citrónovú šťavu
- soľ a korenie
- 6 lyžíc kyslej smotany
- 6 lyžíc majonézy
- 1 lyžicu horčice
- 200 ml zeleninového vývaru
- 20 g želatíny v prášku
Postup:
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.
Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Vajcia uvaríme natvrdo.
Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.
Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Rolku podávame nakrájanú na pásiky.
Dobrú chuť!
Zdroj: Tojenapad