5 tipov na slané rolády

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Pečiem, pečieš, pečieme ... originálne a chutné slané pohostenie.

Smotanová roláda „snehulienka“

kolaz_1458135754

Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj pastvou pre oči.

Potrebujeme:

  • 130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)
  • 4 vajcia
  • 180 g taveného syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Mrkva a kôpor na ozdobu

Postup:

Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.

9TfNwioScoY

 

l7dKfGd1GT8

Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.

qI0HkBCMEP8

Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).

AVcJXmnmdxY

Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.

J2kvGTA9eSg

 

Salámovo-syrová roláda

Fotopostup: Salámovo-syrová roláda

Potrebujeme:

  • 500 g smotanového syra izbovej teploty
  • 300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky
  • 1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky

Postup:

Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.

Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.

Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky. Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.

Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.

Kompletný fotopostup prípravy salámovo-syrovej rolády nájdete TU.

 

Špenátovo-lososová roláda

Rýchla a skvelá večera zo špenátu: Pripravte si z neho fantastickú roládu

Ak hľadáte nápad na originálnu, chutnú a predovšetkým rýchlu večeru pre celú rodinu, táto slaná roláda bude pre vás tým pravým orechovým. 

Potrebujeme:

  • 125 g čerstvého (príp. mrazeného špenátu)
  • 4 vajcia
  • 250 g údeného lososa (prípadne kvalitnej šunky)
  • 50 g strúhaného syra
  • 200 g smotanového syra s bylinkami
  • 50 g najemno strúhaného parmezánu
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.

Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia do peny. Potom pridáme špenát, syr a dochutíme soľou a korením.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a posypeme strúhaným parmezánom. Na parmezán potom nalejeme cesto.  Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.

Upečenú cesto vyberieme z rúry a pretočíme tak, aby bola papier na pečenie na vrchu cesta. Potom ho opatrne odstránime.

Cesto preložíme na potravinársku fóliu a rozotrieme naň syr a uložíme plátky lososa. Môžeme pridať ďalšie ľubovolné koreniny a skvelou voľbou je pokvapkať lososa trochou čerstvej citrónovej šťavy.

Roládu opatrne zrolujeme do fólie a vložíme stuhnúť do chladničky.

Servírujeme nakrájanú na kolieska.

 

Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom

Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 30 g masla
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Na náplň:
  • Plátky šunky
  • Strúhaný syr

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme ako klasickú kašu. Pridáme maslo, múku, maslo a vypracujeme hladké cesto. Podľa chuti ho môžeme dochutiť soľou a korením.

 

Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka

Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka

Vynikajúce pohostenie na veľkonočný stôl. Pripravte pre vašich hostí skvelé, farebné pohostenie.

Potrebujeme:

  • 200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku
  • 200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve
  • 350 g zemiakov
  • 100 g jabĺk
  • 5 vajec
  • citrónovú šťavu
  • soľ a korenie
  • 6 lyžíc kyslej smotany
  • 6 lyžíc majonézy
  • 1 lyžicu horčice
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 20 g želatíny v prášku

Postup:

Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.

Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Vajcia uvaríme natvrdo.

Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.

Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.

Rolku podávame nakrájanú na pásiky.

Dobrú chuť!

 

Zdroj: Tojenapad