Medvedí cesnak
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Koncom marca alebo začiatkom apríla v prebúdzajúcich listnatých lesoch prevažne na juhu Slovenska nájdete medvedí cesnak.
Nemá s medveďmi nič spoločné ale chutí po cesnaku a vyzerá podobne ako konvalinky.
Teda vlastne má...trošku :)
Keď sa medvede prebúdzajú zo zimného spánku, je to prvá bylinka, ktorá ich priláka svojou silnou vôňou a liečivými účinkami.
Zbierajú sa z neho listy.
Keď ich ochutnáte, tak chutia po cesnaku a tiež ako pór.
Úplne ideálne je zjesť ho nasurovo, priamo keď ho odtrhnete v prírode. Je skvelý doplnok ku chlebu s maslom. Dá sa dať do šalátov a vynikajúce je z neho PESTO.
Za hrsť listov, trochu oleja, soli, môžete pridať aj píniové oriešky alebo akékoľvek iné – spolu rozmixovať a dať do fľaštičiek. Nesterilizuje sa, skladujeme vo chladničke. Recept nájdete tu >>>
A ešte jedna prosba za obyvateľov lesa. Z jedného trsu odtrhnite len 2-3 lístky, nevytrhajte všetky, nechajte zbytok aj pre včely a iných malých obyvateľov lesa. Zase si nájdite iný trs a z neho opäť 2-3 lístky. Nechoďte na medvedí cesnak s kosákom, lesy slúžia nám, ale nemali by sme ich humplovať.
Vyzerá takto, chutí báječne, a ja vám prajem príjemnú prechádzku a dobrý úlovok.
Natáčala som ho neďaleko hradu v Plaveckom Štvrtku prvý aprílový víkend.
S láskou
Miriam