Medvedí cesnak

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie

 

Koncom marca alebo začiatkom apríla v prebúdzajúcich listnatých lesoch prevažne na juhu Slovenska nájdete medvedí cesnak.

Nemá s medveďmi nič spoločné ale chutí po cesnaku a vyzerá podobne ako konvalinky.

Teda vlastne má...trošku :)

Keď sa medvede prebúdzajú zo zimného spánku, je to prvá bylinka, ktorá ich priláka svojou silnou vôňou a liečivými účinkami.

Zbierajú sa z neho listy.

Keď ich ochutnáte, tak chutia po cesnaku a tiež ako pór.

Úplne ideálne je zjesť ho nasurovo, priamo keď ho odtrhnete v prírode. Je skvelý doplnok ku chlebu s maslom. Dá sa dať do šalátov a vynikajúce je z neho PESTO.

Za hrsť listov, trochu oleja, soli, môžete pridať aj píniové oriešky alebo akékoľvek iné – spolu rozmixovať a dať do fľaštičiek. Nesterilizuje sa, skladujeme vo chladničke. Recept nájdete tu >>>

 

A ešte jedna prosba za obyvateľov lesa. Z jedného trsu odtrhnite len 2-3 lístky, nevytrhajte všetky, nechajte zbytok aj pre včely a iných malých obyvateľov lesa. Zase si nájdite iný trs a z neho opäť 2-3 lístky. Nechoďte na medvedí cesnak s kosákom, lesy slúžia nám, ale nemali by sme ich humplovať.

Vyzerá takto, chutí báječne, a ja vám prajem príjemnú prechádzku a dobrý úlovok.

Natáčala som ho neďaleko hradu v Plaveckom Štvrtku prvý aprílový víkend.

S láskou

Miriam

Medvedí cesnak