Zelenú fazuľku môžeme aj sušiť

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Väčšinou zelenú fazuľku zavárame alebo mrazíme. Máme však ešte jednu možnosť. Sušenie fazuľkových strukov je veľmi stará a dobrá forma ich konzervovania.

Sušené fazuľkové struky vydržia veľmi dlho a po uvarení je ich chuť stále výborná. Pokračuje zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová. 

Fazuľky pripravíme tak, že ich vyumývame v čistej vode a odrežeme konce. Nemusia sa blanšírovať, ale pokiaľ chceme, aby si zachovali peknú sviežu farbu, varíme ich 2-3 minúty.

Potom ich vytiahneme a schladíme v ľadovej vode približne 3 minúty, aby sa nám neprevarili. Ak fazuľky neblanšírujeme, po sušení majú nepeknú tmavšiu farbu.

A teraz prišla tá skvostná chvíľa, pretože sa vyhneme krájaniu zelenej fazuľky nadrobno. Aj keď aj tento postup si žiada trochu trpezlivosti, je to o niečo pohodlnejšie.

Zoberieme si ihlu a niť, prepichneme prvý fazuľový struk asi 1,5 cm pod okrajom a spravíme uzlík. Takýmto spôsobom pokračujeme vo viazaní fazuľky. Dôležité je, aby sme medzi nimi nechávali aspoň 1 cm priestor a vzduch sa bude môcť dostať na celý povrch fazuliek.

Ak sa dostaneme nakoniec, vytiahneme ihlu a spravíme uzol okolo posledného fazuľového struku. Ešte predtým si dobre rozmyslite, akú dlhú strukovú šnúru chcete mať. Má to veľký vplyv na sušenie, aby bolo kde sušiť.

Fazuľky zavesíme na suché a dobre vetrané miesto a necháme ich sušiť. Sušenie bude trvať asi týždeň. Treba počítať s tým, že sa nám scvrknú a budú také kožovité, krehké.

Fazuľky potom uložíme do pohárikov a necháme ich v tieni na suchom mieste. Ak ich chceme použiť na varenie, najskôr ich opláchneme studenou vodou a potom ich zalejeme horúcou vodou, ktorá sa vsiakne do sušených fazuliek a tým zmäknú. Nakoniec precedíme cez sitko a môžeme použiť do varenia napr. na fazuľkovú polievku.

Cibuľa je už síce pozbieraná, rady ako ju čo najlepšie uskladniť sa hodia vždy. Pozrieme sa na to zajtra. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 5.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>