Zásady, ktoré sa oplatí dodržiavať pri zaváraní

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Keď už sme sa s takou vervou pustili do zavárania, mali by sme urobiť všetko pre to, aby nám viečko pekne chytilo, aby sa nám zaváranina nepokazila, prípadne nezačala tiecť. Niektoré zo železných pravidiel, ale aj príjemných vylepšení, spomenie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Poháre a viečka, aj nové viečka, pred použitím dôkladne umyte vo vode so saponátom a nechajte odkvapkať., prípadne osušte v horúcej rúre, neutierajte utierkou. Takisto sa presvedčte, že fľaše nemajú poškodený okraj a viečka sú tiež v stopercentnom poriadku.

Keď je pred nami hora zelených fazuliek a my ich musíme umyť, očistiť a ešte aj nakrájať, je to zábavka na niekoľko hodín. Tak sa nenechajte zlákať myšlienkou, že ak je časť fazuľky nedôveryhodná, veď ono sa to sterilizovaním spraví. Toto naozaj netreba riskovať.

Spracujte len kvalitné plody. Nahnité, plesnivé, škodcami napadnuté, či inak poškodené, tie vyhoďte. Ovocie, zeleninu alebo huby dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.

Máte viečka, ktoré sa zakrúcajú? Tu je malý fígeľ, ako na ne. Po skončení sterilizácie vyberte poháre na podložku, ktorá nesmie byť studená, tiež ich môžete opatrne ochladiť dolievaním studenej vody priamo do hrnca. Pozor, voda nesmie prísť priamo na poháre, pretože by praskli. Poháre so skrutkovacím uzáverom po vybratí z hrnca dotiahnite.

Sterilizovanie nie je žiadna alchýmia a nemusia sa ho báť ani začiatočníci. Zajtra sa na to pozrieme. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 24.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>

 
 

Pridať nový komentár