Základy mrazenia malého ovocia

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Aj mrazenie je jednou z možností, ako si odložiť kúsok leta na zimu. Dnes si so zberateľkou domácich receptov Miriam Štolfovou povieme základné pravidlá mrazenia drobného ovocia.

Ak chceme uchovať mrazené ovocie na celú zimu, musíme dodržiavať nasledujúce zásady:

Uprednostňujeme mäkké drobné ovocie, ktoré sa nedá inak voľne skladovať. Mrazíme čo najskôr po zbere, ideálne do 2 hodín. Mrazničku aspoň 15 minút pred mrazením prepneme na maximum.

Môžeme, nemusíme, len sa pripravte na to, že vám to mrazenie bude trošku dlhšie trvať. Inak nie vždy je všetko vybavené tým, že dáme ovocie do mrazničky a hotovo.

Ovocie vkladáme do spodnej chladnejšej časti mrazničky. Naraz zamrazujeme len menšie dávky ovocia tak, aby mraznička dokázala čo najrýchlejšie zmraziť ovocie cez kritickú teplotu do -100°C. Do mrazničky vkladáme ovocie predchladené v chladničke, to je ten ideálny stav.

Ak chcete mať ríbezle zamrazené vo vrecúšku po jednotlivých bobuliach, aby ste si z vrecúška mohli postupne odoberať, skúste toto: drobné ovocie najprv zamrazíme voľne rozložené na miskách a po zmrazení ho vsypeme do mikroténových vrecúšok, vytlačíme z nich vzduch, uložíme ich do mrazničky a skladujeme pri teplote -18°C.

Takto si viete odobrať ovocie bez toho, aby ste museli rozmrazovať celé vrecúško, alebo osekávať pár bobúľ. Väčšie ovocie väčšinou nezamrazujeme, pokúsime sa o to zajtra. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 12.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>

 

Pridať nový komentár