Vyrábame sušené vianočné dekorácie z citrusov
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Dnes vám ponúkneme zaujímavý tip na hravé, voňavé a najmä veľmi pekné dekorácie na vianočný čas. Treba ich však urobiť vopred, aby ste v deň D mali všetko pekne pripravené. Naučíme sa vyrábať ruže a sušené ozdoby z citrusov. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Z pomaranča, alebo iného citrusu opatrne odrezávajte špirálovito kôru. Dajte si záležať na tom, aby mala odrezaná kôra dostatočnú hrúbku a nelámala sa.
Ešte za čerstva z nej vytvarujte ružičku tak, že ju zrolujete. Na jednej strane tesnejšie, druhá bude voľnejšia. Aby ružička držala tvar, prepichnite ju na tesnejšej zrolovanej strane dreveným špáradlom. Z pomarančov a mandaríniek môžete vytvárať viacfarebné ruže, oranžové budú z kože a svetložlté z podkožia.
Čiže tenkou škrabkou odlúpnete farebný vrch kože. A tak isto môžete použiť kožu z jabĺk. Ak máte vykrajovačky na medovníky, môžete z kože vykrojiť ďalšie dekorácie.
A teraz to pekne všetko vysušíme. Ideálne je položiť na radiátor papier na pečenie a nechať na ňom jednotlivé ružičky, kým vyschnú. Po vyschnutí sa sformovaná kôra podobá na sušené ruže.
Z citrusov si môžete nakrájať aj tenké kolieska, tie usušíme tiež. Vložíte ich do skleneného pohára, pridáte ďalšie vykrojené dekorácie a môžete ich dozdobiť pridaním pár kúskov škorice a badiánu.
Celá táto paráda vyzerá veľmi efektne a keď škoricu a badián trošku navlhčíte, bude vám krásne rozvoniavať.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 30.11.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>