Vyrábame koláčovú a sušienkovú lízanku
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Už sme vyrábali cukríky aj lízanky, dnes to budú opäť lízanky, len s tým rozdielom, že nie sú na lízanie. Sú to lízanky koláčová a keksíková. Znie to zaujímavo, chutiť to chutí, tak poďme na to. Ako si vyrobíme koláčové lízanky, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Potrebujeme: 1piškótové cesto, 1čokoládový puding, 2-3lyžice džemu, 1čokoládu a špajle.
Postup: upečieme si piškótové cesto, necháme ho vychladnúť. Uvaríme hustý čokoládový puding. V horúcom pudingu roztopíme polovicu čokolády, podrvíme piškótové cesto a zmiešame s pudingom, džemom a vypracujeme hmotu, ktorá sa dá tvarovať. Vytvoríme guľôčky, napichneme ich na špajle.
Druhú polovicu čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli a lízanky v nej namáčame. Môžeme ich posypať mletými orechmi alebo malými farebnými cukrárskymi guľôčkami.
Ak si to chcete veľmi uľahčiť, pre vás budú keksíkové lízanky.
Potrebujeme: Okrúhle sušienky s náplňou, čokoládu, cukrárenské ozdoby a nanukové paličky.
Postup: Drevené nanukové paličky opatrne zasuňte do stredu sušienky priamo do náplne. Položte lízanky na papier na pečenie a na 10 min. ich dajte zamraziť. Je to trochu výzva, lebo to tam vôbec nepôjde ľahko.
Ak je náplň veľmi tuhá, mal by pomôcť krátky pobyt v nahriatej rúre na pečenie. A sušienky vyberajte také, ktoré náplňou nešetria.
Teraz si vyplníme čas, pokiaľ sušienky s nanukovými paličkami tuhnú. Medzitým rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli. Lízanky opatrne namáčajte do čokolády, ale vždy iba jednu stranu. Posypte lízanky ozdobami a potom ich dajte na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Tieto lízanky môžete zabaliť do celofánu a ponúknuť Mikulášovi, či ich nebude chcieť pre nejaké dobré dieťa do čižmy.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 28.11.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>