Varenie ryže

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie


ryža

Ako uvariť ryžu rýchlo a ľahko?

Ryžu preberieme od nečistôt, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. V hrnci opražíme nasucho 1 diel (hrnček) ryže, zalejeme 2 dielami (hrnčekmi) vody. Osolíme, prikryjeme pokrievkou a stlmíme oheň. Asi po 20-tich minútach bude ryža uvarená (resp. udusená). Dôležité je, aby sme pokrievku nedvíhali a nenazerali do hrnca, ani nemiešali, pretože takto by sa odparila voda, ktorá by ryži chýbala.

Ak nerátame kalórie, môžeme najprv rozpražiť trochu slaninky (alebo opražiť cibuľu na olivovom oleji) a na tento základ dať opražiť opláchnutú ryžu.

Pre lepšiu chuť môžeme pridať malú cibuľu do ktorej napicháme pár klinčekov.

Aby sa ryža nezlepila, môžeme pridať pred varením lyžičku citrónovej šťavy.

Ryžu môžeme uvariť aj spôsobom ako varíme cestoviny. Do veľkého hrnca dáme variť vodu so soľou (prípadne aj s lyžicou olivového oleja). Keď zovrie, pridáme ryžu. Stlmíme plameň a necháme variť. Keď je ryža mäkká, ocedíme ju.