Paradajky pekne dozrejú pri dobrom uskladnení

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Niekedy začiatkom, v teplejších oblastiach po polovici septembra, začnú paradajkové kríčky schnúť a je jasné, že sa končí ich životnosť napriek tomu, že sú ešte plné zelených paradajok. 

Aby nevyšli navnivoč, existuje niekoľko metód ako môžu dozrieť a pekne sčervenieť. Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Zelené rajčiaky oberte aj so stopkou a vložte do väčšej sklenenej nádoby. Postavte za okno na svetlé, nie však veľmi slnečné miesto. Paradajky postupne dozrejú a budú chutné.

To je prvá možnosť. Ešte je tu jedna, tak poďme na to. Môžete ich dať do vzdušnej debničky, maximálne do dvoch vrstiev, alebo do škatule od topánok. Položte ich na chladnejšie, ale vzdušné a svetlé miesto a pekne vám dozrejú.

V niektorých oblastiach sa tešia z takto dozretých paradajok až do novembra. Ak to chcete skúsiť, je tu ešte niekoľko drobností.

Niekto pridáva medzi paradajky aj pár jabĺčok, aby rýchlejšie dozreli. Môžete to urobiť, ale nemusíte. Dozrejú aj tak, možno o pár dní neskôr.

Dôležité je, aby ste ich priebežne kontrolovali, či nie sú nahnité. Občas sa to stáva, väčšina oranžových a zelených paradajok však dozrie bez ujmy na kvalite. V jednom záhradkárskom časopise som čítala, že sa pokazí asi 5 % paradajok. Vyskúšajte, uvidíte!

Zajtra si vyrobíme naozajstný telový krém. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 15.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>