Nakladáme uhorky bez konzervačných zmesí

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Aj keď sú rôzne korenia a konzervačné zmesi najmä jednoduché na prípravu, možno stojí za to, aby ste si svoje zmesi namiešali sami. Dnes teda zakonzervujeme uhorky bez kupovaných zmesí.

A sú dve možnosti, z ktorých si môžete vybrať. Recept prvý má zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Potrebujeme: 2 byle zeleného mladého kôpru, 1-2 plátky cibule s hrúbkou 3 mm, 3-4 bobuľky celého nového korenia, 3-4 bobuľky celého čierneho korenia, 8-10 horčičných semienok a 1-2 plátky mrkvy.

Alebo vyskúšajte o niečo korenistejšiu kombináciu: 2 byle zeleného mladého kôpru, 1 bobkový list, 10 horčičných semienok, 1-2 bobuľky celého nového korenia, 3 bobuľky celého čierneho korenia, 1 klinček, 5 ks koriandru, 1 plátok cibule, 1 plátok mrkvy a 1 plátok chrenu. 

Ak chceme uhorky viac korenisté, pridáme feferónku alebo viac chrenu a čierneho korenia. Čo poskladáme do fliaš vieme, teraz si musíme vyrobiť sladkokyslý nálev.

Potrebujeme: 1 liter 8% octu, 4 litre vody, 100 g soli a 300 g cukru. Pre koncentrovanejší nálev dáme na 1 liter 8% octu, 3 litre vody, 100 g soli a 350 g cukru, najlepšie hnedého. 

Nálev uvaríme a ideme sterilizovať. Nálev zohrejeme na teplotu 50-70 °C, uhorky zalejeme, vodu v sterilizačnom hrnci zohrejeme na 40 °C.

Dobre uzatvorené poháre uložíme do hrnca a sterilizujeme 5 minút pri teplote 100 °C, alebo 10 minút pri teplote 90 °C a 15 minút pri teplote 80 °C. Pri väčších pohároch ako sú 7 dcl alebo litrové, predlžujeme čas sterilizácie o 5 minút.

Zajtra budeme hovoriť o zaváracích drobnostiach, na ktoré je dobré pamätať. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 31.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>

 
 

Pridať nový komentár