Mätová tinktúra alebo olej
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Mäta je nenáročná bylinka, ktorá nemusí mať veľa slnka a ocení pravidelné polievanie. Dnes si vyrobíme mätový nálev, tinktúru a olej. Ten veľmi dobre pôsobí najmä pri stuhnutých svaloch. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Zavädnuté lístočky mäty naložíme do kvalitného rastlinného oleja a macerujeme asi 14 dní na slnečnom mieste. Občas premiešame, potom precedíme. Zavädnuté znamená, že sú ponechané na vzduchu približne pol dňa.
Olej používame na jemné premasírovanie svalov - tie pri bolestiach hlavy, potieranie chrbta a hrudníka pri zahlienení, alebo nádche a kašli. Mätový olej poteší aj vašu pokožku. Pomáha upokojovať kožné neduhy a môžete si z neho urobiť aj masáž hlavy – prekrví kožu a osvieži vlasové korienky.
Ako výborná prevencia pôsobí mätová tinktúra. Hrsť mätových lístočkov zalejeme kvalitným alkoholom a necháme za oknom na slnečnom mieste macerovať asi 1 mesiac. Občas premiešame a potom zlejeme.
Tinktúru užívame asi 20 kvapiek 3x denne pri bolestiach hlavy, hrdla, pri nadúvaní, kašli, nespavosti, pre podporu dobrej funkcie pečene, pankreasu a močových ciest. Opäť odporúčam prekonzultovať užívanie tinktúry s lekárom.
Pokiaľ chcete z tinktúry odstrániť alkohol, stačí ju nakvapkať do horúceho čaju alebo do vody, alkohol sa rýchlo vyparí.
Z mäty môžeme piť tiež čaj, ktorý sa správne nazýva nálev. Lyžičku mätových lístkov zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a za štvrť hodinu zlejeme. Popíjame najlepšie po jedle, na podporu trávenia.
Silnejší nálev pomáha pri problémoch v ústnej dutine a výborne funguje na vyhojenie zapálených ďasien. V tom prípade varte hrsť lístkov 5 minút a ďalších 5 minút lúhujeme. Potom ho použijeme ako obklad na ekzémovú pleť a pri ťažkostiach s akné.
V pondelok si povieme, aké bylinkové produkty sa oplatí vziať si na dovolenku a ešte nás čaká levanduľa a harmanček.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 12.8.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>