Kapucínka väčšia je výborná liečivá rastlina

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Dnes sa zoznámime s rastlinkou, ktorá je veľmi pekná a takisto aj liečivá - s kapucínkou. Keďže v obchodoch ponúkajú semená rôznych kultivarov, pre našu potrebu použijeme kapucínku väčšiu. Je to prírodné antibiotikum, malý zázrak pri prechladnutí a proti stafylokokom a streptokokom. Takisto pomáha pri doliečovaní zápalu dýchacích ciest. Tieto informácie nájdete v každom obsiahlejšom herbári.

Zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová nám o nej povie viac. Kapucínka je taká fajnová húževnatá rastlinka, ktorú veľa ľudí pozná od videnia, ale nevie, že je to veľmi účinná bylinka. Kapucínka sa môže konzumovať počas leta keď rastie, priamo podporí imunitu, ale teda v zimných mesiacoch ja využívam tinktúru. 

Na jeseň všetky listy, všetky kvietky, ktoré ešte zostali naložíme do pohára, zalejeme bielym alkoholom a nechá sa trošku odležať. 2-3 týžne už stačí na to, aby vznikla kvalitná tinktúra. 

Takže: použijeme trošku viac ako ½ kila čerstvej kapucínky, zalejeme roztokom vody a bieleho alkoholu v pomere 25 % alkoholu a 75 % vody. Túto tinktúru potom užívame v tých zimných mesiacoch zhruba od toho decembra do konca februára 1-2 lyžičky denne. Lyžičku ráno, lyžičku večer je úplne ideálny stav, naozaj udrží telo vo veľmi dobrom stave a bacily takmer na nás nelezú.

Nie každý však môže užívať tinktúru s alkoholom. V tom prípade stačí, ak 5 ml tinktúry nalejete do 50 ml horúcej vody a necháte vychladnúť. Alkohol vyprchá a vy to môžete vypiť. Zajtra si dáme kapucínku na chleba s maslom a pridáme k tomu aj cesnak. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 11.2.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>