Dve účinné kloktadlá na boľavé hrdlo

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Je zima, prechladnúť môžeme ani nevieme ako. Alebo nás len bolí hrdlo. Teplota nikde, na tabletky ani na lekára to nie je, tak skúste naše tipy. Ten prvý je kloktadlo, ktorému naši predkovia hovorievali vlašské. Ako si ho vyrobíme, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Potrebujete na to špeciálnu bylinku bôľhoj lekársky, ktorý je známy ako žltá ďatelina, šalviu, repík a kostihoj. Všetky tieto bylinky už ponúkajú bylinkové lekárne alebo špecializované bioobchody a na zimu je dobré mať ich po ruke. Nemusíte naháňať bylinky čerstvé, tento tip na vlašské kloktadlo počíta s bylinkami sušenými.

Pripravte čajovú zmes z 3 dielov sušenej vňate bôľhoja, 2 dielov sušenej vňate šalvie a repíka a 1dielu sušeného koreňa alebo listu kostihoja. Dve polievkové lyžice dajte do štvrť litra vody, v hrnci nechajte zovrieť, prikryte a nechajte vychladnúť. Preceďte a vlažným odvarom opakovane kloktajte.

Ďalšou špecialitou bylinkárov je repíkové kloktadlo na zapálené hrdlo a hlasivky.

10 polievkových lyžíc sušenej vňate repíka pomaly varíme v litri vody, kým sa zahustí a bude mať približne 2 tretiny pôvodného objemu. Precedíme, pridáme lyžicu medu a deci ružovej vody. Opakovane kloktáme, pričom malé množstvo aj prehltneme.

Obidve kloktadlá sú výbornou medecínou pri ľahkých zápaloch hrdla a hlasiviek. Ak je to vážnejšie a pozerá z toho angína, treba ísť k lekárovi. 

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 1.12.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>