Cibuľu môžeme skaramelizovať a potom zmraziť

Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.

Stiahnite si TOP 3

Aktuálne informácie



Sú cibule a cibuľky, ktoré z nejakého dôvodu nemožno sušiť. Aj tak si ich môžeme odložiť na zimu. Cibuľu skaramelizujeme a potom ju zamrazíme. Ako na to, povie zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.

Na panvici rozohrejeme olej a maslo, nasypeme na kocky pokrájanú cibuľu. Cibuľku opekáme až kým nie je zlatohnedastá.

Potom mierne zvýšime teplotu a pridáme 1-2 lyžice medu a opekáme, kým med nezačne karamelizovať. Na záver pridáme asi 3 lyžice vínneho octu a ešte chvíľu opekáme, kým sa neodparí voda. Podľa chuti pridáme soľ a necháme vychladnúť.

Keď nemáte doma mrazničku bez dna, dôležité je aj to, ako to všetko uskladníme, no najprv to musíme zamraziť.

Skaramelizovanú cibuľku potom nalejeme do kockových foriem na výrobu ľadu a dáme ich do mrazničky. Keď bude dokonale zmrazená, kocky vyberieme zo zásobníka a premiestnime ich do väčšej nádoby.

Výhodou je, že si vždy môžeme nadávkovať množstvo karamelizovanej cibuľky v kockách podľa množstva, ktoré chceme použiť. Zamrznuté kocky sa rýchlejšie rozmrazia na panvici.

Cibuľka by nám mala v mrazničke vydržať niekoľko mesiacov. Takto môžete zamraziť cibuľku len tak dusenú.

Zajtra budeme sušiť čerešne a višne.    

 

Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 7.9.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>