Ako predĺžime sviečkam životnosť?
Stiahnite si elektronickú príručku zdarma.
Vyhľadávanie
Aktuálne informácie
Ak ste mali včera romantický večer, čo by sa na MDŽ mohlo podariť, možno ste si povedali, prečo tá sviečka nehorí dlhšie... Aj s tým sa dá niečo urobiť, zo svojej zbierky vyberá dobré rady zberateľka domácich receptov Miriam Štolfová.
Môžeme urobiť 2 veci - sviečku pred zapálením posolíme, alebo ju dáme na chvíľu do mrazničky schladiť. Schladená alebo posolená sviečka horí dlhšie. Nie je v tom nič záhadné, má to veľmi logické vysvetlenie.
Teplo plameňa odparuje tekutý vosk (premieňa ho na horúci plyn) a uhľovodík sa začne rozkladať na vodík a uhlík. Tieto výpary sú vtiahnuté do plameňa, kde reagujú s kyslíkom vo vzduchu a vytvárajú teplo, svetlo a vodnú paru (H2O) a oxid uhličitý (CO2).
Priblížne jedna štvrtina energie vzniknutej spaľovaním je vydaná ako teplo vyžarované z plameňa do všetkých smerov..... soľ aj mrazák ochladzujú sviečku, preto dlhšie horí
Sviečka by nemala horieť dlhšie ako 3 hodiny, pretože nám likviduje kyslík v miestnosti. Vonné sviečky by mali horieť o hodinu kratšie, nikdy totiž nevieme, čo všetko sa pri ich horení vyparuje do vzduchu.
Ak preferujete obyčajnú sviečku v aromalampe, máme pre vás návod, ako si vyrobiť voňavý olejček. Olivovým, alebo akýmkoľvek za studena lisovaným olejom zalejeme v pohári voňavé bylinky – mätu, rozmarín, levanduľu. Necháme odstáť niekoľko dní alebo týždňov a vznikne nám naozaj voňavý olej.
Zajtra ešte zostaneme pri sviečkach, budeme totiž odstraňovať škvrny od vosku.
Počuli ste v Rádiu Slovensko v relácii Zručne stručne s Barbarou Štubňovou a Miriam dňa 9.3.2016. V audio podobe si vypočujete tu >>>